POHARAS
Ismét egy palóc étel, ami még ma is jellemző Bernecebarátiban. Nevét természetesen onnan kapta, hogy pohárral szaggatják ki.
Hozzávalók:
2 nyomó krumpli
3 összmarok liszt
só
lekvár (szilva)
a tetejére: cukor, dió, mák, prézli vagy túró
A héjában megfőtt krumplit krumplinyomón áttörjük, majd a liszt és a só hozzáadásával összegyúrjuk. Deszkán nyújtófával fél cm vastagságúra nyújtjuk. Egyik felére pohárral (“decis pohárral”) kör formákat jelölünk ki, ezekbe tesszük kis kupacokban a szilvalekvárt. Majd ráhajtjuk a tészta másik felét, és ugyanazzal a pohárral kiszaggatjuk. Az így elkészített poharasokat forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére és onnan számítva még 3-4 percig főzzük. Leszűrjük és a
megfőtt tésztát tetszés szerint ízesítjük: cukorral és mákkal, dióval, prézlivel vagy túróval, stb.
www.palocprovence.blogspot.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: