Utazz Topival - Tippek kis és nagy felfedezőknek

Júniusi recept

TÓCSNI-VARIÁCIÓK

 

 

Fetás-cukkinis-répás verzió:

Hozzávalók:

 

3 közepes cukkini (lereszelve), só, bors, 1 nagyobb póréhagyma, 2 fokhagyma, kb. 12 dkg liszt (amennyit felvesz), 3 tojás, 1 csokor petrezselyem (esetleg kapor is), kb. 15-20 dkg. feta, sütőpor és kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk-borsozzuk és picit állni hagyjuk. Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót, azaz elmorzsoljuk a fetát, felaprítjuk a petrezselymet, felverjük a tojásokat, és apróra vágjuk a póréhagymát. Majd a cukkinit alaposan kinyomkodjuk, hozzákeverjük a tojást, a többi felvágott dolgot. Fokhagymát reszelünk bele, adunk hozzá egy kiskanálnyi sütőport, és annyi lisztet, hogy közepes sűrűségű masszát kapjunk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a masszából halmokat rakunk bele. Egy evőkanál hátával megfelelő vastagságúra lapítjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla az olajat, és frissen tálaljuk. (esetleg fokhagymás joghurttal)

Sütőtökös-petrezselymes verzió:

Hozzávalók:

1 db kis sütőtök (kb. 35-40 dkg.), 1 tojás, 1 szál újhagyma/fél csokor kapor, néhány szál petrezselyemzöld, 1-2 ek teljeskiőrlésű búzaliszt (amennyi szükséges lesz), 1 ek aprószemű zabpehely/2-3 db. krumpli, só, bors, kis szerecsendió, 1-2 gerezd fokhagyma, kis csipet csili, kevés olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Megmossuk, majd meghámozzuk a sütőtököt (és krumplit adott esetben), nagy lyukú reszelőn lereszeljük őket. Aztán összekeverjük a liszttel, tojással, az újhagymával/kaporral, apróra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával valamint a fűszerekkel (ízlés szerinti mennyiségben). A zabpehellyel csak akkor, ha nem tettünk hozzá krumplit. Aztán forrósítsuk fel az olajat és egy kanál segítségével halmozzuk a serpenyőbe a masszát. Kicsit lapogassuk szét (kb.féltenyérnyi lepénykék lesznek), hogy egyenletes süljön át és piruljon ropogósra a külseje. Egy háztartási papírtörlőre szedjük ki, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, és azon melegében, forrón tálaljuk.

 

Kukoricatócsni:

Hozzávalók:

1 konzerv kukorica, 3 tojás, 2 db közepes méretű burgonya, 15 dkg liszt, őrölt bors, pici cayenne bors (őrölt chili), 1 gerezd fokhagyma, esetleg 1 szál újhagyma, só, sütéshez kicsi olaj

Elkészítés:

A kukoricát leszűrjük, tálba rakjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt burgonyát, a fokhagymát, a tojásokat, (az apróra vágott újhagymát), fűszerezzük, sózzuk, majd a lisztet is belekeverjük. Egy szélesebb serpenyőben olajat hevítünk, majd evőkanálnyi adagokat teszünk bele a masszából és egy kicsit ellapogatjuk (ahogy a többi verziónál is), majd pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Fokhagymás tejföllel, esetleg salátával tálaljuk. Tipp: Tehetünk bele 8-10 dkg. sonkát is a krumpli helyett.

 

Érdekességek:

* Rengeteg változatot fel lehetne még sorolni, pl.: spenótos, rakott tócsni csirkemellel, sajtos, kolbászos, karalábés, zelleres, de lehet édesen is fogyasztani.

* Majdnem annyi variációt lehetne megemlíteni az elkészítésére, mint ahogy az elnevezésére….Számtalan névvel találkozhatunk ugyanis, attól függően az ország mely részén járunk: pl.: macok, lapcsánka, lepcsánka, pacsni, cicedli, bodag, rösztike, lapotyka, recsege, lapótya, tócsi, cicege, lepkepotyi és még sorolhatnánk….. 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!