programturizmus.hu
Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő cuvée, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. A 19. század folyamán a “bikavér” szó alkalmazása azonban nem egy konkrét termékre utal, csupán – a héjon történő erjesztésnek köszönhetően – a mély színű, erős vörösbort nevezik így a köznyelvben. A filoxéra egri megjelenése előtt (1886) a bikavér alapanyagát legnagyobbrészt a fűszeres aromájú kadarka fajta egyik változata, a lúdtalpú adta. A filoxéra során Eger szőlői nagyrészt elpusztultak. A katasztrófát követő első szőlőrekonstrukció (1880–1910) során jellemzővé vált, hogy az eltérő fajtákat külön táblákban telepítették. Ekkor jelentek meg a borvidéken a nagyburgundi, a kékfrankos, a kékoportó, valamint kisebb területen a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, sőt a nagyrészt festőborként használt othello fajta is. Az első tudatos bikavér-készítő a kísérletező kedvű Grőber Jenő volt a 20. század elején, aki által az egri bikavér elindult a szélesebb ismertség és nemzetközi hírnév felé. A két világháború közti időszak legnevesebb bikavér-termelője pedig Borhy-Braun Béla volt, aki számos nemzetközi díjat is nyert borával.
A modern bikavér testes, fűszeres, gyümölcsös, szép savszerkezettel rendelkező, közepes-magas csersav- és alkoholtartalmú, hosszan eltartható, a palackban fejlődni képes bor. A 1990-es évek elején egyre fontosabbá kezdett válni a Bikavér egységes arculatának meghatározása. Ez alapján készült el és fogadta el 1997-ben az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa az Egri Bikavér Szabályzatát, mely létrejöttével az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A termékleírás a fajták használatát nem kötelezte, de kiemelt nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére. Az Egri termékleírás jelenleg három minőségi besorolást, azaz klasszifikációt különböztet meg. Eszerint készíthető classzicus, superior, grand superior változat is. Mind a három termék esetében a legnagyobb arányban kékfrankost kell használni a házasítás során. 2017-ben az egri bikavér Hungarikum lett.
wikipedia.org