PALÓC VADAS
Hozzávalók:
- 1 kg vaddisznócomb (sertéscomb is lehet)
- fél dl olívaolaj, 1 evőkanál nádcukor
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 szál fehérrépa
- 5 szál sárgarépa
- 5 szál halványító zeller
- 3 babérlevél
- 6 szem borókabogyó
- 10 szem feketebors
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál (dijoni) mustár
- só
- 1 kávéskanál balzsamecet
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket és az angol zellert szeleteljük, a hagymát kockára vágjuk. A húsokat megtisztítjuk minden az ételbe nem illő hártyától, és feldaraboljuk kb. ujjnyi vastag szeletekre. Felforrósítunk egy serpenyőben kevés olívaolajat, és a hússzeletek mindkét oldalát megkérgezzük (szép pirosra sütjük) az olajon, ha szükséges, több részletben, hogy kényelmesen elférjenek, süljenek, és ne főjenek, majd átköltöztetjük a kuktába. A hússütés után maradt olajban evőkanálnyi nádcukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük. Hozzátesszük a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, az egészet beleöntjük a hússzeletek mellé a kuktába, melléjük tesszük a teatojásba zárt fűszereket (szemes bors, borókabogyó és babérlevél), és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Rátesszük a kukta fedelét, és sípolástól számítva fél órán át főzzük. Kiengedjük a gőzt a kuktából, levesszük a fedelét, hozzáöntjük a bort, és még pár percig főzzük, hogy a bor alkoholtartalma elillanjon. Kivesszük a húsokat és a teatojásba zárt fűszereket, a maradékot botmixerrel (vagy blenderben) simára pürésítjük a tejföllel, mustárral és balzsamecettel, megkóstoljuk, ha szükséges, ízesítjük. Visszatesszük a mártásba a húsokat, és zsemlegombóccal vagy főtt makarónival tálaljuk.
mindmegette.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: