Utazz Topival - Tippek kis és nagy felfedezőknek

OKTÓBER RECEPTJE

Igazi palóc finomságok: 

  1. Malomkalács:

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl víz

 

A tésztához valókat összekeverjük. Egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.

A leírt mennyiségből kb. 100-120 malomkalács készíthető.

  1. Morvány (kazári lakodalmas kalács):

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 csomag mazsola
  • 2 tojás
  • 1 ek cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dkg élesztő
  • 12 dkg margarin
  • 1 l tej

 

A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízbe tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, beleütjük a két egész tojást, mazsolát. Az élesztőt a kézmeleg tej felével összekeverjük és a lisztes tojáshoz öntjük. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta mint a buktáé).

Mikor megkelt, 4 részre osztjuk (1 nagyobb és 3 kisebb). A 3 egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonott kalácsot. A kizsírozott tepsi közepébe helyezzük és a nagyobb résszel körbekötjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.

palocreceptek.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!