Igazi palóc finomságok:
-
Malomkalács:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint)
- 1 mokkáskanál só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl víz
A tésztához valókat összekeverjük. Egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.
A leírt mennyiségből kb. 100-120 malomkalács készíthető.
-
Morvány (kazári lakodalmas kalács):
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 csomag mazsola
- 2 tojás
- 1 ek cukor
- csipetnyi só
- 2 dkg élesztő
- 12 dkg margarin
- 1 l tej
A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízbe tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, beleütjük a két egész tojást, mazsolát. Az élesztőt a kézmeleg tej felével összekeverjük és a lisztes tojáshoz öntjük. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta mint a buktáé).
Mikor megkelt, 4 részre osztjuk (1 nagyobb és 3 kisebb). A 3 egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonott kalácsot. A kizsírozott tepsi közepébe helyezzük és a nagyobb résszel körbekötjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.
palocreceptek.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: