OKTÓBER RECEPTJE

Igazi palóc finomságok: 

  1. Malomkalács:

Hozzávalók:

A tésztához valókat összekeverjük. Egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.

A leírt mennyiségből kb. 100-120 malomkalács készíthető.

  1. Morvány (kazári lakodalmas kalács):

Hozzávalók:

A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízbe tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, beleütjük a két egész tojást, mazsolát. Az élesztőt a kézmeleg tej felével összekeverjük és a lisztes tojáshoz öntjük. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta mint a buktáé).

Mikor megkelt, 4 részre osztjuk (1 nagyobb és 3 kisebb). A 3 egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonott kalácsot. A kizsírozott tepsi közepébe helyezzük és a nagyobb résszel körbekötjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.

palocreceptek.hu

Tovább a blogra »